Seto Kongressi Vanemate Kogu: Seto Kongress jääb tänavu ära, selle asemel toimub tsõõriklaud

Copy
XII Seto Kongress toimus Värskas 9. oktoobril 2017.
XII Seto Kongress toimus Värskas 9. oktoobril 2017. Foto: Merlin Lõiv

XIII Seto Kongress, mis on Setomaa ja seto rahva esinduskogu ning arutab probleeme ja langetab otsuseid, mis puudutavad Setomaa kultuurilist, majanduslikku ja poliitilist arengut, jääb sel aastal ära. Selle asemel toimub kongressi ümarlaud-tsõõriklaud, millest iga huviline on oodatud osa saama.

Kongress, mis toimub korraliselt iga kolme aasta tagan, pidi toimuma 9. oktoobril Värskas, kuid arvestades viiruse leviku riski, otsustas Seto Kongressi Vanembidõ Kogo  (Vanemate Kogu) lükata kavandatud Seto Kongressi istung edasi 2021. aastasse. 2021 aastal täitub esimesest Seto Kongressist 100 aastat.

Vanembidõ Kogo peavanema Aare Hõrna kinnitusel XIII Seto kongressile juba  valitud saadikute volitused jäävad kehtima ning saadikute valimise tähtaega pikendatakse. XII Seto Kongress toimus  2017 aastal.

Seto Kongressi ümarlaua ehk tsõõriklaud toimub pealkirja all „Üle ilma setodõ ütte haardminõ“(„Üle ilma setode kaasamine“)  ning seda modereerib sootska Aarne Leima.

Tsõõriklaua eesmärk on väljaspool Setomaad elavate setode ja seto-meelsete inimeste organiseerumine ning nende suurem osalemine Setomaa ja seto elus,  kultuuris ja majanduses. Ümarlaua teemaks on setode praegune ja tulevane olemine ja korraldumine üle ilma ning arutelu, mis või kes ja kuidas tooks noori Seto asja juurde.

Tsõõriklaud, millel saab osaleda ZOOM-i vahendusel, toimub 9. oktoobril algusega kell 10.00.

Seto Kongress valib oma otsuste täideviimiseks ja teiste Setomaa probleemide lahendamiseks 13-liikmelise Vanemate Kogu (Vanembidõ Kogo), mis tegutseb järgmise kongressini. Vanemate Kogu valib enda hulgast peavanema, abivanema ja sekretäri. Vanemate Kogu liikme väljalangemisel astub töösse kongressil valitud varuliige. Vanemate Kogu annab oma tegevusest aru Seto Kongressile.

Vanembidõ Kogo liikmed: Aarne Leima, Raul Kudre, Aare Hõrn, Rein Järvelill, Annabel Huik, Vello Saar, Ahto Raudoja, Jane Vabarna, Ingrit Kala, Elvi Nassar, Igor Taro, Villu Lillmaa, Rieka Hõrn.

Vanembidõ Kogol on neli komisjoni:

noored Setomaale

ettevõtlus

kultuur ja haridus

haldus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles