Seto nädalal: kõnõlõ mukka seto kiilt!

Copy
"Kõnõlõ mukka seto kiilt" märk
"Kõnõlõ mukka seto kiilt" märk Foto: Indrek Sarapuu

9. oktoober on esimese Setu Kongressi kokkukutsumise päev. See toimus 1921. aastal tollases Petserimaa maakonnakeskuses Petseris ja kestis kaks päeva. Järgmisel aastal täitub sellest sündmusest sada aastat. Seda kuupäeva aga on hakatud pidama Setomaa päevaks ning sellele eelnevat nädalat Seto nädalaks, Seto Nätal.

Kahjuks jääb pandeemia tõttu ära sel aastal 9. oktoobril  toimuma pidanud 13. Seto Kongress. Selle asemel aga toimub sel päeval internetikeskkonnas ZOOM seto ümarlaud/tsõõriklaud pealkirja all "Üle ilma setodõ ütte haardminõ" (Üle ilma setode kaasamine). Kongress on lükatud tulevasse aastasse.

3.-9. oktoobrini on aga  igal päeval Seto kultuuri tutvustavaid tegemisi, mis aitavad seto keelt ja kultuuri tutvustada ja edasi anda. Osa sündmustest on suunatud väljapoole, näiteks keele- ja käsitöö töötoad, seto tantsuõhtud, leeloõhtud. Osa sündmusi ja ettevõtmisi, mis kõnelevad seto kultuurist ja ajaloost,  toimuvad lasteaedades ning koolitundides.

Seto nädala tunnuslause on tänavu " Kõnõlõ mukka seto kiilt". Oma valmisolekut seto keele kõnelemiseks ja seto kultuuri toetuseks saad näidata nii Facebookis profiilipildile raami panemisega kui ka vastava rinnamärgi kandmisega. Tunnusaluse ja märk  mõeldi välja  võrokestega Vunki Mano mõttetalgutel Antslas. Kõnemulli sisse paigutatud tunnuslause ja märgi on kujundanud Kristjan Luiga. Täita saab ka Seto nädala viktoriini ja võtta igapäevases elus vastu väljakutseid, mis seto kultuuri aitavad alles hoida ja edasi viia.

Seto Nädala tegemistest ja sündmustest saad täpsemalt uurida ja vaadata Facebooki lehelt Seto Nätäl ja Setomaa valla kultuurikalendrist.

Nädala sündmusi veavad eest Setomaa Kultuurikeskus, Setomaa Muuseumid, Setomaa valla koolid ja lasteaiad.

Seto Nätal toimumist toetab Rahvakultuuri Keskuse Seto pärimuskultuuri toetusprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles