10-aastane Seto Instituut tähistab sünnipäeva konverentsiga Värskas

Copy
Helen Külvik ja Ahto Raudoja Seto Instituudist oma raamatutega Seto
Kuningriigipäeval
Helen Külvik ja Ahto Raudoja Seto Instituudist oma raamatutega Seto Kuningriigipäeval Foto: Silvia Soide

Reedel, 6. novembril tähistab SA Seto Instituut oma 10. sünnipäeva. Esimese ümmarguse juubeli puhul toimub Värskas, Setomaa kultuurikeskuses konverents, millele järgneb Reegi maja külastuskeskuses seminar-arutelu Seto Instituudi tulevikust ja tema rollist Seto kogukonnas.

Konverentsil esinevad ettekannetega instituudi pikaaegne tegevjuht Ahto Raudoja ning seto temaatikaga tegelenud uurijad Arvis Kiristaja, Elvi Nassar, Tiia Puustusmaa, Eva Saar ja Heiki Valk. Esitletakse kaht värsket raamatut: tuntud Värska poeedi Paul Haavaoksa luulekogu “Palumaad ja rannahääled” ning Eesti Keele Instituudi, TÜ Lõuna-Eestikeele- ja kultuuriuuringute keskuse ja Seto Instituudi koostööna valminud “Seto eripäraste sõnade sõnaraamatut”.

Seto Instituudi asutati 2010. a kevadel eesmärgiga koordineerida ja edendada Setomaa ja seto kultuuri alast teadustööd ning tutvustada teadustööde tulemusi laiemale avalikkusele. Seto Instituudi nõukogu esimehe Heiki Valgu sõnul on seto kultuur imeline väike kultuur, kahe maailma piiril – ääremaaline nii lääne kui ka ida poolt vaadatuna. „Kuni Seto Instituudi loomiseni ei olnud ühtegi asutust, mis tunneks muret ja vastutust seto-alaste teadusuuringute tervikpildi pärast, keskenduks seto kultuuri kui terviku kohta aegade jooksul kogutud andmete koondamisele ja huvilistele kättesaadavaks tegemisele. Nüüd on see üksus Seto Instituudi näol tegusalt olemas,“ tundis Heiki Valk instituudi juubeli puhul heameelt.

Seto Instituudi juhataja Ahto Raudoja peab seto teemadega tegelemist justkui mõnuaine tarbimiseks. „Mida rohkem tegeled, seda rohkem tahad. Seto ajaloo ja kultuuri varaait on lõputu, sellesse kaevudes tekib kirglik tahtmine seda oma rahvaga jagada ja üha juurde uurida. See on tohutu rõõm, kui näed, et instituudi tegevus läheb rahvale korda või õnnestub päästa mõni kaduv kultuuriilming või teadmine,“ märkis Ahto Raudoja.

Seto instituut avaldab trükiseid, korraldab teadusteemalisi üritusi ja seto kultuuri alast õpet, kogub ja arhiveerib Setomaa-alaseid teadmisi, tunnustab seto-teemalisi üliõpilastöid ning on koostööpartner seto kogukonnale ja teistele omakultuuripiirkondadele. Lisaks kohalikule tasandile on instituudi tegevused hõlmanud ka rahvusvahelisi projekte – koostöös Venemaa, Prantsusmaa, Soome ja Lätiga. Instituudi väljaannetest on tuntuim 13 raamatust koosnev setokeelne sari „Seto kirävara“, mis on tunnustatud ka maailma kauneima raamatu tiitliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles