Värska kuurortravikeskuse ravimuda üldvann ja mineraalveevann on tõendatud ravitoimega

Copy
Alar Veraksitš
Alar Veraksitš Foto: Kersti Virro

Värska kuurortravikeskuse ainulaadsed protseduurid ravimuda üldvann ja mineraalveevann on tõendatud ravitoimega ning mõjuvad inimeste lihastele positiivselt, selgus 11.detsembril esitletud uuringu tulemustest.

Värska sanatooriumis toimus 11.detsembril veebiseminar teemal „Teaduspõhine tootearendus ja kuurortravi“, kus Tartu Ülikooli doktor Alar Veraksitš esitles kahe aasta pikkuse projekti tulemusi. Projekt (2019-2020): Värska kuurortravikeskuses tehtavate vesiimmersiooni protseduuride toimete uurimine lähtuvalt lihaste mehaanilistest omadustest. Uute rehabilitatsiooni-meetodite rakendamise võimaluste uuringute läbiviimine (Nutikas projekt NSP192. 2014-2020.4.02.18-0135).

Esinejateks olid seminaril rahvusvahelised teadlased: Dr Ragnar Viir, prof Tadaaki Mano, Kent Jonsson, Elena Tomilovskaja, Arved Vain. Värska Kuurortravikeskuse poolt tegid ettekande Kaja Õis, kes tutvustas uut mineraalvee spreid TSILK ning Silvia Pütsep, kes tutvustas Eesti Reumatoloogia Tervisespetsialistide seltsi. Eva Makienko tutvustas TERE Kompetentsikeskuse ravimuda valdkonna arendusi aastatel 2020 – 2023.

Uuritavad võtsid Värska mudavanni või mineraalveevanni ja müotonomeetriga mõõdeti uuritavate lihaseid. Uuringu läbiviimisel ja andmete analüüsil selgus, et ühekordse kümblusel on positiivne mõju inimeste lihastele. Mõju õlavöötmele: trapetslihasele selle jäikust vähendav toime. See toime avaldub mõõdetuna pikali kui lihas on suhtelises lõõgastuses. On suur võimalus, et ka trapetslihase elastsus väheneb lebades (mis näitab, et lihas on rohkem lõõgastunud), kuid andmete analüüs ei näidanud statistilist olulisust (p=0,06). Mõju alaseljale: mõõdetuna sirutajalihaselt 4-nda lumbaallüli kõrguselt on täheldatav jäikuse vähenemine nii istudes kui lebades.

Seega uuring on tõendanud, et Värska kuurortravikeskuse ainulaadsed protseduurid- ravimuda üldvann ja mineraalveevann, on tõendatud ravitoimega ning mõjuvad inimeste lihastele positiivselt.

Värska kuurortravikeskuse koostöö teadlaste ja teadusasutustega jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles