Seto Kuningriigipäeval kokku tulnud seto muusikud astusid üles Hommik Anuga saates

Copy
Seto muusikud
Seto muusikud Foto: Erlend Štaub

Armastatud eesti artistid ja seto kogukond said sügisel põneva avastuse ja äratundmise osaliseks kui setode aasta suursündmus ja vaimne ühendaja, Seto Kuningriigipäev, koondas  lavale bändina kokku osa suurest hulgast seto juurtega tuntud eesti lauljatest ja muusikutest.

Mõni neist on oma juurtele igapäevaselt lähemal, mõni kaugemal, aga oma päritolu on kõigi südameis tähtsal kohal.

Laulsid Lenna Kuurmaa, Ithaka Maria Harito, Kairi Leivo, Kethi Uibomägi, bändis mängisid Reigo Ahven, Jaanus Viskar (Zetod), Matis Leima (Zetod) ja Ivo Laanelind. Uudiskoosseisule kirjutas seto juurtega muusik ja helilooja Matis Leima kaks setokeelset isamaalist laulu, mis päeva tipphetkel, teiste seas vabariigi president esireas, ette kanti ja sügisel Tartus Clockworki stuudios ka salvestati. Laulutekstid lõid Kauksi Ülle ja Aapo Ilves.

Kuningriigipäeva peakorraldaja ja idee autor sootska Aarne Leima tõdeb: „Kuna enamus setosid elab täna väljaspool Setomaad, siis kultuuri püsimajäämise võti ei ole enam ammu Petseris või Setomaal üldiselt. Küsimus on hoopis selles, kui palju me suudame seto asja ajamisel mujal elavaid setosid kaasa haarata. Tuntud seto verd inimeste missioon ongi selles, et nende avalik setona esinemine on eeskujuks ja motiveerib ka teisi. Kultuuri ei saa elus hoida vaid väike huvigrupp, vastutus selle säilimise ees on igal setol võrdne. Õigus ja kohustus käivad käsikäes.“

Kuula isamaalisi laule siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles