Hilana Taarka nimelise omakultuuripreemia pälvivad setokeelsete isamaaliste laulude loojad ja Merle Jääger

Copy
Hilana Taarka tänavune omakultuuripreemia seto pärimuskultuuri töötluse eest antakse XXVII Seto Kuningriigipäeval Kolossovas esmakordselt ette kantud kahe isamaalise laulu loonud ja esitanud kollektiivile
Hilana Taarka tänavune omakultuuripreemia seto pärimuskultuuri töötluse eest antakse XXVII Seto Kuningriigipäeval Kolossovas esmakordselt ette kantud kahe isamaalise laulu loonud ja esitanud kollektiivile Foto: Harri Sundell

22. märtsil 2021. aastal on seto lauluema Hilana Taarka 165. sünniaastapäev. Igal aastal annab Setomaa vald Taarka sünniaastapäeva nädalal välja Hilana Taarka nimelise omakultuuripreemia seto pärimuskultuuri ja keele edasikandmise eest läbi uusloomingu ja uustöötluse kaudu.

Preemiakomisjoni ettepanekul antakse tänavune Hilana Taarka omakultuuripreemia seto pärimuskultuuri töötluse eest XXVII Seto Kuningriigipäeval Kolossovas esmakordselt ette kantud kahe isamaalise laulu loonud ja esitanud kollektiivile. Kaks setokeelset isamaalist laulu on loodud helilooja ja muusiku Matis Leima eestvedamisel. Laulutekstid valmisid Ülle Kauksi ja Aapo Ilvese käe all ning laulud esitasid Kethi Uibomägi, Lenna Kuurmaa, Ithaka Maria Harito, Kairi Leivo, Jaanus Viskar, Ivo Laanelind, Reigo Ahven ning loo autor.

Preemia setokeelse uusloomingulise kirjutise eest saab Merle Jääger alias Merca raamatu „Ollipanõhõpõpääle“ autorina. Merca proosaraamat on väga meisterlik ja üllatav, heas seto keeles kirjutatud raamat. Tõsine õnnestumine kaasaegse seto ilukirjanduse vallas. Raamatu headust on pikemalt käsitlenud Ülle Kauksi kirjutatud artiklis, mis on ilmunud Setomaa 2021. aasta veebruarikuu ajalehes.

Hilana Taarka omakultuuripreemia nominentideks olid veel seto pärimuskultuuri töötluse kategoorias ansambel Kiiora lühialbum „Katski karat kängä“ ning kunstnik Toomas Kuusing raamatu "Ollipanõhõpõpääle" illustratsioonide ja setoteemalise kunsti loomise eest. Setokeelse uusloomingulise kirjutise kategoorias olid nominentideks Rainer Rahasepp, kellel ilmus setokeelne luulekogu „Umah keeleh” ja Piret Torm-Kriis raamatuga "Rõõmokõsõ jutussõ".

Preemiaga, mille suurus on 500 eurot, kaasneb laureaatidele ka Setomaa valla tänukiri. Setomaa Vallavalitsus õnnitleb kõiki omakultuuripreemia saajaid. Preemiate väljaandmist toetab Kultuuriministeerium ja Setomaa Vallavalitsus.

Piirangute tõttu ei saa preemiaid üle anda planeeritud ajal

„Käesoleva aasta alguses oli planeeritud Hilana Taarka 165. sünniaastapäeva tähistamine ja omakultuuripreemiate üleandmine 26. märtsil 2021 Obinitsas, kuid praeguseid Eesti Vabariigis kehtivaid piiranguid arvestades sel kuupäeval preemiate üleandmist toimuma ei saa.“ selgitas Setomaa valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Karin Viljus. „Kui olukord võimaldab ja kehtivad piirangud lubavad, siis toimub ärajäänud üritus Hilana Taarka 165. sünniaastapäeva tähistamiseks ning valla tänukirjade üleandmiseks 2. mail  Obinitsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles