Seto pitsi päevad keskenduvad sel aastal pidupitsile

Copy
Seto naised seto näpütööga Seto Pitsi päevadel.
Seto naised seto näpütööga Seto Pitsi päevadel. Foto: Seto Käsitöö Kogo

7.-28.mai 2021 toimuvad 28. Seto pitsi päevad pitsipäevade sünnipaigas Värska Kultuurimajas. Konkursi teemaks on Pidupits/ Pitsi pidu.

„Hetkel ei toimu küll pidusid kuhu uhke pitsiga minna, kuid kuna pitsi valmistamine võtab aega siis on just õige aeg heegeldada pitsi tulevasteks sündmusteks,“ ütles Seto Käsitüü Kogo juht Ingrit Kala. „Käsitööna tehtud pits teeb rõivad ja esemed unikaalseks, veelgi väärtuslikumaks ja tähendusrikkamaks ning pidulikumaks.“

Konkursil on tähtis, et käsitöö oleks teostatud korrektselt, sobilik teemasse ning lõpptulemus, mida hindab žürii, oleks kaunis ning seto traditsioone järgiv. Konkursile võib sel korral esitada nii seto värvilise pitsi, valge heegelpitsi kui ka niplispitsiga kaunistatud tööd. Konkursitöö ei tohi olla varem eksponeeritud. Konkursil on alati osalenud oma töödega ka noored ja just neile mõeldes on selle ürituse jätkamine oluline.  

„Pole saladus, et Seto pitsi päevad on aidanud säilitada pitsiheegeldamise traditsioone,“ ütles Kala.“Tänu pitsipäevadele on see eriline seto naiste oskus jõudnud laiemalt rahva teadvusesse, seto pits on jõudnud ehtima kodusid, erinevaid tarbetekstiile ja peokleite.“

Konkursi tööd, mis on varustatud pealkirja, lühikese kirjelduse ning valmistaja nimega esitada Värskasse Seto Käsitüü Kogo kontorisse hiljemalt 4.mai 2021 hommikul kell 9.00.

Postiga saata aadressil: Ingrit Kala, Pikk 12, Värska 64001, Setomaa vald, Võru maakond.

Kõik tööd pildistatakse ja seatakse rahvale vaatamiseks välja Seto Käsitüü Kogo Facebooki lehele. Konkursi tööde näitust saavad Värskas külastada kõik käsitööhuvilised tööpäevadel. Näitus jääb avatuks 27.maini.

„Ootame osalema kõiki endisi pitsimeistreid, aga ka uusi tegijaid nii Setomaalt kui väljastpoolt. Parimatele on auhinnaks rahalised preemiad,“ ütles Kala.

Maikuu jooksul toimuvad veebipõhised pitsi valmistamise õpitoad! Täpsemad kellaajad, meistrid ja teemad avalikustatakse peagi.

Täpsemat infot Facebookist  ja veebilehelt.

Parimad 2021 aasta pitsi heegeldajad kuulutatakse välja 28.mail kell 15.00

„Soovin, et pitsiline pidu oleks meis igaühes olemas igas olukorras,“ lisas Ingrit Kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles