Setomaa/Petserimaa konverents vähendab valgeid laike piirkonna ajaloos

, Annela Laaneots
Copy
Reegi maja Värskas
Reegi maja Värskas Foto: Sergei Vertepov

Reedel 11. juunil toimub Värskas möödunud aastal renoveeritud ja uue hingamise saanud Põhjalaagri territooriumile jäävas Reegi majas lähiajalookonverents, mille peamine teema on kohaliku piirkonna viimase sajandi arengud. Kokku esitatakse 12 eriilmelist ettekannet sõjaajaloost kuni selleni välja, kuidas on Setomaad varemalt ja ka praegu ajalooõpikuis kajastatud.

Konverentsil tuleb ettekandmisele üheksa teemat perioodist 1917-2021. Eesmärgiks on asuda kaardistama Setomaa/Petserimaa lähiajaloo uuritud ja uurimata valdkondi, võimalikke uurijaid ja allikaid.

Esitlemisele tuleb filmirežisöör Vahur Laiapea koostatud ja Postimehe kirjastuse poolt väljaantud küüditamise mälestuse kogumik “Katki”, mis koosneb pea 80 Nõukogude võimu poolt Venemaale küüditatud inimese mälestusest. Konverentsi raames toimub Põhjalaagri alaga tutvumine Seto Instituudi tegevjuhi Ahto Raudoja juhtimisel.

Konverentsi ellukutsuja ja Setu Kultuuri Fondi ühe asutaja ja juhi Aare Hõrna sõnul polnud ettekandjaid lihtne leida ja seda seetõttu, et Setomaa ajalugu pole väga suurel määral uuritud, kuid sellegi poolest on teema kütkestav ja põnev ning võiks ka nooremates uurijates huvi äratada.

„Alates 2017. aastast on täitunud paljudest Setomaale märgilistest sündmustest sajand,“ selgitas Hõrn. „1917 pöörduti eesti Maapäeva poole, et liita ala Eestimaa kooseisu, siis 1920 oli Tartu rahulepingu sõlmimine ja nüüd möödub setodele nimede panemisest samuti sajand ja palju muud ning sel 9. oktoobril täitub ka 100 aastat esimesest Seto Kongressist. Konverentsi eesmärk on algatada Setomaa saja aasta kaardistamine, et panna alus kümnendile, mille käigus kirjutada lähiajalugu läbi ja koostöös Seto Instituudiga anda välja 2022. aastaks artiklite kogumik, millest tulevikus võiks saada Setomaa lähiajaloo koguteos.“

Konverentsi korraldavad Setu Kultuuri Fond ja Setomaa Muuseumid ja seda on võimalik jälgida ka veebis, kus saab ka eelnevalt kavaga tutvuda.

Konverentsi veebilink.

Konverentsi kava 11.juuni 2021.a algusega kell 11.00:

Vabadussõda Setomaal-Petserimaal. Esimesed reformide aastad. – Valdur Raudvassar

2. Vabadussõda Petserimaal: kuidas jäädvustada langenute lood? – Jaak Pihlak

3. Midä ja kuismuudu om Eesti kooliraamatidõh kõnõldu setodõst ja Setomaast. – Anti Lillak

4. Suvelaagrid Eesti Kaitseväe väljaõppesüsteemis enne 1940. aastat Petseri Põhja- ja Lõunalaagri näitel. – Robert Parker

5. Salamatmised 1941–1944 Setomaal. – Arnold Unt

6. Setumaalt pärit vennad Tikerpuud - ühed kardetuimad Kagu-Eesti metsavennad. Mauri Kiudsoo. Ettekande esitab Aare Hõrn

7. Põliselanike lahkumine Ida-Petserimaalt. – Jüri Adams

8. Vene valged emigrandid Petserimaal 1920-1940. – Igor Kopõtin

9. Petserimaa kalmistutest. – Triin Parts

10. Arutelu: Setomaa/Petserimaa lähiajaloo uurimine.

11. Küüditamiste mälestuste kogumiku “KATKI“ (väljaandja Postimehe kirjastus) esitlus. – Vahur Laiapea

12. Põhjalaagriga tutvumine Ahto Raudoja juhtimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles