Setod peavad II tantsupidu kaks korda

, Annela Laaneots
Copy
I seto tantsupidu
I seto tantsupidu Foto: Kersti Virro

Setod peavad II tantsupidu kaks korda – 26.juunil kell 18 Seto Folgil Värskas ja 15.augustil kell 15 Tallinna Vanalinna Päevadel Tornide väljakul. Setod koos lähinaabritega Vastseliinast ja Räpinast tutvustavad tantsupeol oma pidutsemiskombeid ehk kul`atamist.

"2020.a. toimuma pidanud II Seto tandsopido KAGOH KUL`ATASÕ` lükati toona aasta võrra edasi. Ka tänavu oli peo toimumine juuni lõpus Seto Folgil väga kahtlane ja nii löödigi käed Tallinna Vanalinna Päevadega, mis toimuvad augustikuus. Pärast vastastikust kokkulepet selgus aga, et tantsupidu lubatakse siiski pidada ka juunikuus Setomaal," ütles Piret Torm-Kriis, II Seto tandsopido KAGOH KUL`ATASÕ` idee autor ja lavastaja.

"Topeltpeo vastu pole setodel kõige vähematki, sest vana kalendri järgi elades peetakse mitmeid tähtpäevi kaks korda – nii uue kui vana kalendri järgi. Seekord läheb siis asjaolude kokkulangemisel kaks korda tähistamisele II tantsupidu – 26.juunil kell 18 Seto Folgil Värskas ja 15.augustil kell 15 Tallinna Vanalinna Päevadel Tornide väljakul, " lisas ta.

Soovitav on kohale tulla varem, sest pillimehed annavad peole vunki sisse juba tükk aega enne peo algust.

I Seto tandsopido KAGOSS KARGASÕ` peeti 2018.a. Värska talumuuseumis. Tookord olid osalejaiks vaid seto tantsijad ja pillimängijad. Teisele peole otsustati kaasata ka lähinaabrid. Paraku ei luba praegune aeg pidutseda koos Petseri ja Vana-Irboska ega Läti Aluksne piirkonna naabritega.

Seto tantsupeo näol on tegemist pärimuspeoga, kus tantsitakse pärimustantse ja kõigi tantsude saatemuusika tuleb elavas esituses kohalikelt pillimeestelt. Ka publik ei pea võtma passiivse pealtvaataja rolli, vaid võib soovi korral tantsijatega ühineda. Peo lavastajaks on Piret Torm-Kriis, muusikajuhiks Evelin Leima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles