Tartus algab VIII soome-ugri rahvaste maailmakongress

Copy
Foto: Peeter Laurits

16.-18. juunini toimub Tartus VIII soome-ugri rahvaste maailmakongress, kust võtab osa ka setode delegatsioon. Maailmakongressi teemaks on „Kultuurimaastikud –meel ja keel“.

Soome-ugri rahvaste maailmakongress on esindusfoorum, mis on sõltumatu valitsustest ja poliitilistest parteidest ning toetub oma tegevuses maailma soome-ugri rahvaste koostöödeklaratsioonile.

Maailmakongressi eesmärkideks on arendada ja kaitsta soome-ugri rahvaste rahvusteadvust, kultuure ja keeli, edendada soome-ugri rahvaste omavahelist koostööd, käsitleda aktuaalseid probleeme, leida neile lahendusi ning teostada kõigi soome-ugri rahvaste enesemääramise õigust kooskõlas rahvusvaheliste normide ja põhimõtetega.

Tartus toimuva kongressi teemaks on „Kultuurimaastikud –meel ja keel“, selle teemarühmades käsitletakse lisaks keele säilitamise ja edasiandmise ning kakskeelsuse probleemidele ka kliimamuutuste mõju soome-ugri rahvastele ja kultuuriinnovatsioonide küsimusi. Oluliseks teemavaldkonnaks on traditsiooniliste ja uute meediakanalite kasutamine ning kaasaegsete keeletehnoloogiate rakendamine soome-ugri rahvaste teabetöös.

Soome-ugri rahvaste maailmakongressil esindavad setosid Raudoja Ahto, Laaneotsa Annela, Hõrna Rieka, Järvelilli Rein.

Loe soome-ugri maailmakongressi kohta lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles