Esitletakse Leida Heliste plaati "Leeloga läbi elo"

Copy
Leida Heliste
Leida Heliste Foto: Harri Sundell

Laupäeval, 2. oktoobril esitletakse Eesti Vabaõhumuuseumi seto talus seto mihklipäeval Leida Heliste plaati "Leeloga läbi elo".

Leida Heliste (sünd 1947) on sündinud Setomaal, Miikses ja kogu oma elu leelo ja rahvalauluga tegelenud. Algul koolitüdrukuna kooli seto leelokooris, edaspidi Tallinnas rahvamuusikaansablis Leegajus ning sealt edasi leelokoorides Sõsarõ, Siidisõsarõ ja Sorrõseto.

Leida Heliste plaadi mõte sai alguse juba 4-5 aastat tagasi, idee tuli Marika Ahvenalt. Marika on varem välja andnud seto sõnolise Anne Sepamägi CD-plaadi "Tere, tere sjoo hõpõhõimkõnõ" (2007.a) ning juba siis teadis ta, et tahab veel sarnaseid, ühele sõnolisele keskendunud albumeid välja anda. Mõte oleks võinud mõtteks jääda veel mõneks ajaks, kui maailm poleks kiirelt muutuma hakanud - koroonaviirus on näidanud eriti teravalt, kui kiirelt võib kõik muutuda, aeg otsa saada. Niisugused ajad muudavad otsustavamaks. Enam ei olnud vaja otsida põhjendust, miks mõtete teostamist edasi lükata, vaid leida võimalusi, kuidas neid teoks teha. Kui Eesti Rahvakultuuri Keskuse programmist "Setomaa pärimuskultuuri toetamine 2021" tuli projektitaotlusele positiivne vastus, siis oli asi otsustatud - nüüd teeme Leida Heliste lauludega plaadi ära.

Plaadi nimeks pani Leida "Leeloga läbi elo". See ongi nii, leelolaulud saadavad Leidat läbi elu, lapsepõlvest saadik. Leida ema oli tuntud sõnoline ja ka Leidat on leelotamine kogu aeg enda poole tõmmanud. Plaadile saanud laulud kõnelevad sellest, miks on vaja laulda, kuidas leelo aitab elu elada ja tööd teha, samuti kuidas üks laulupark läbi kõigi eelnevate tekkis. Laulude seas on mõned Leida emalt, Anastassia Jallailt saadud õpetussõnadega laulud ning mõrsjaitk velele. Leida on läbi aastate osalenud Seto Kuningriigipäevadel sõnolise võistlustel ning ühe korra kuninga sõnolise tiitli saanud oma mõtsalauluga. See laul ning veel mõned kuningriigipäeva võistluste laulud on plaadile jõudnud. Boonuslugudena on plaadi lõppu lisatud ka mõned "latse upatamise" ja linnuhäälte lood. Kõige uuem laul "Kunigapäiv" aga on pärit 2021.a kevadest - see tuli Leidale pähe mõeldes möödunud Seto Kuningriigipäevadele. Kui on kusagil seto pidu, kirmas või muu kokkusaamine - siis võib Leida peale kindel olla, et ta leiab sõnad, mida leeloga öelda ja viisi, mis kuulama ja kaasa laulma paneb.

Plaadi valmimine sai teoks tänu headele toetajatele - Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Võrumaa ekspertgrupp, Kirsi Talo Kodumajutus OÜ, Aristata OÜ. Plaadi kujundaja ja kunstnik on Kadri Roosi, helitehnik ja salvestaja Ants Andreas (Filmaudio OÜ), masterplaadi valmistaja Koit Saarmäe, fotograaf Harri A. Sundell, tekstide koostaja Ülle Paltser, keeletoimetajad Andreas Kalkun ja Paul Hagu. "Eriline tänu kuulub Eevi Liinamäele Serga külast, kes meid oma kodus lahkelt vastu võttis ja salvestuseks hea akustikaga küüni kasutada lubas. Suur aitäh kõigile, kes plaadi tegemisel oma panuse andsid," ütles Marika Ahven.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles