Tartu Ülikoolis toimub pidulik õhtu sootska Paul Hagu auks

Copy
Paul Hagu Obinitsas, seto galeriis Halas Kunn, taustal Toomas Kuusingu taies Paul Hagust endast
Paul Hagu Obinitsas, seto galeriis Halas Kunn, taustal Toomas Kuusingu taies Paul Hagust endast Foto: Eva Saar

7. oktoobril tähistatakse seto kultuuri nädalat Tartu Ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskuse jututares piduliku õhtuga "Seto õdak – Paul Hagu 75".

Paul Hagu (sündinud 02. oktoobril 1946) on pikaajaline Tartu Ülikooli õppejõud, kirjanduse ja rahvaluule osakonna emeriitdotsent ja Võro Instituudi teadusnõukogu esimees. Lisaks on ta olnud Tartu Ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskuse nõukogu esimees alates keskuse asutamisest 2000. aastal. Paul Hagu uurimistöö fookuses on peamiselt seto rahvaluule ja kombestik, aga ka eesti folkloor laiemalt. Põhjalikumalt on ta käsitlenud seto lauluema Anne Vabarna eepilist loomingut ja tema loodud seto eepost „Peko“. Paul Hagu on tänaseni aktiivne teadlane, osaledes mitmetes uurimisrühmades ja seto keele- ja kultuurialastes ettevõtmistes, millest suuremamahulisemaid on kindlasti seto sõnaraamatu koostamine.

Lisaks teadustööle on Paul Hagu ka seto meestelaulu taaselustaja ja regilaulu traditsiooni edendaja. Ta on sootska, regilauluansamblite Hellero ja Liinatśuraq liige.

Seto õdagul tutvustavad Eva Saar, Ahto Raudoja ja Karl Pajusalu seto uuemat kirjavara, millest nii mõnegi saamisloos on oluline roll juubilar Paul Hagul. Et seto keele ja kultuuri uurimine jätkub Tartu ülikoolis aktiivselt, sellest annavad tunnistust meie noorema põlvkonna uurijad Maria Grünberg ja Janek Vaab, kes kõnelevad tänavusuvistest Setomaa välitöödest.

"Seto õdak – Paul Hagu 75" toimub 7.oktoobril algusega kell 18 Tartus, Jakobi 2-438.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles