Euroopa Liidu esimesele külamajale Luhamaal lükatakse hoog sisse

Copy
Luhamaa külamaja
Luhamaa külamaja Foto: Aarne Leima

Reedel avatakse piduliku sissepühitsemisega Luhamaa külamaja, mille nurgakivipanek toimus möödunud kevadel ning sarikapidu juulikuu kuumuses ning viimane viimstlusdetail saab paika täpselt vana kalendri uue aasta alguseks.

Semuehituse projektijuhi Tomass Tuvikese sõnul, sujus ehitus vaatamata keerulistele oludele sujuvalt ja maja sai valmis pisut enne prognoositud tähtaega, milleks oli 2022. aasta veebruar. Projekti kogumaksumuseke kujunes ligi 300 000 eurot.

Maalilisel maastikul asuv kaunis Luhamaa külamaja on oluline ja tähtis objekt kogu Setomaa vallale, tervele Eestile, ent kõige enam on ta maamärgiks kohalikule külarahavale.

Setomaa vallavolikogu aseesimees ja külaelukomisjoni esimees Aarne Leima, kes on ka aastaid külamaja valmimise eest seisnud sõnas, et külamaja tähendus kogukonnale, aga ka Setomaale tervikuna on suurem kui me täna arvata oskame.

„See on neljas avalik ühiskondlik hoone Luhamaal peale koolimaja (1926), kirikut (1932) ja kultuurimaja (1965),“ selgitas Leima. „Koos kiriku ja ajaloolise kivitiiga (Pihkva-Riia kivitee) moodustab see uus maamärk harmoonilise terviku. Ajale ja inimestele on nüüd antud võimalus anda sellel majale hing ja lugu.“

Külamaja avamine algab sel reedel kell 17 maja pühitsusega, mille viib läbi Luhamaa Pühavaimu koguduse preester isa Peeter Uibo. Sellele järgneb pidulik koosviibimine koos kõnede ja tervitustega külamajas nii valla esindajate, Setomaa elu eestseisjate kui ehitajate poolt, mida muusikaliselt kujundavad ja ilmestavad Evelin Leima ja Laurits Leima.

Sündmusele tulijad peavad arvestama koroonapiirangutega ning võtma kaasa sellest tulenevad vastavad dokumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles