Setomaa Muuseumid avavad konverentsiga „Igal asjal on piirid“ samanimelise ekspositsiooni Saatse muuseumis

Copy
Kindral Reegi majas toimunud arutelu tulemusel esitab keelenõukogu soovitused valitsusele lõunaeesti keelte arengu ja säilitamise osas.
Kindral Reegi majas toimunud arutelu tulemusel esitab keelenõukogu soovitused valitsusele lõunaeesti keelte arengu ja säilitamise osas. Foto: Arvo Meeks

Reedel, 13. mail, keskendutakse Setomaa Muuseumides piiriga seonduvatele teemadele. Päeva esimeses pooles kell 11-16 saab osaleda Kindral Reegi majas muuseumikonverentsil ning kell 17.00 avatakse Saatse muuseumis uus püsiekspositsioon „Õgal as’al omma piiri“. Muuseumikonverentsi saab jälgida ka veebi vahendusel.

Setomaa Muuseumide konverents toimub esmakordselt Värskas asuvas 2020.aastal avatud Kindral Reegi majas, on jälgitav ka veebi vahendusel ning on tihedalt seotud Saatse muuseumi uue piiriteemalise ekspositsiooniga. Muu hulgas arutletakse keele- ja religioonipiiride üle, räägitakse väikerahvaste enesepiiritlemisest ning loomulikult Saatse uue näituseala sünnist.

Esinejateks on Merily Marienhagen (Setomaa Muuseumid), Mairo Rääsk (Blueray OÜ), Ahto Raudoja (Seto Instituut), Andreas Kalkun (folklorist), Aimar Ventsel (etnoloog ja sotsiaalantropoloog) ja Indrek Park (keeleteadlane). Päeva modereerib Ivo Posti.

Konverentsile järgneb uue ekspositsiooniala avamine Saatse muuseumis koos kõnede ja peoga.

Saatse muuseumi uue püsiekspositsiooni pealkirjaks on „Õgal as’al omma piiri“ ning selle väljatöötamisel oli peamiseks partneriks Blueray OÜ, kel pikaaegne kogemus muuseumivaldkonnas. Näituseala visuaalse poole aitas paika saada sisearhitektuuribüroo Ruumimeistrid.

Uue ekspositsiooni loomisega algusest peale seotud olnud Setomaa Muuseumid direktor Merily Marienhagen selgitab näituse kontseptsiooni: „Arvestades Saatse muuseumi asukohta ning asjaolu, et näituse keskmes on setod, sai esikohale seatud identiteedi ja kultuuriga seotud piirimõisted ja nende erinevad aspektid.

Setomaa on unikaalne ja omapärane piiriala ning siinsete piiride muutumine on oma jälje jätnud ka siin elavatesse inimestesse.“ Lisaks valitud esemetele ja lugudele aitavad piiri lahti mõtestada ka interaktiivsed Euroopa ja Setomaa kultuurikaardid. Need on loodud ekstra Saatse uue ekspositsiooni tarbeks ja teisi samasuguseid mujalt ei leia. Samuti aitab inimlikust seisukohast piiritemaatikat avada erinevate lugude põhjal loodud joonisfilm, mille peategelane Ode peab elu jooksul kohanema nelja erineva riigikorraga.

Täiendust saab ka Saatse muuseumi väliala. Endiselt on võimalik jalutada piiriäärsel kilomeetri pikkusel loodusrajal, kus peale loodustarkuste kogumise saab üsna lähedalt näha ka kuidas Eesti-Vene piir maastikus kulgeb ja kuidas märgistatud on.

Õueekspositsiooni lisandub ka mobiilirakendusena toimiv maastikumäng „Väigokõnõ Setomaa“, mis viib mängijad rändama Setomaa erinevatesse nulkadesse. Orienteerumismäng hõlmab ca 2 ha suurust maa-ala, kuhu tekib omalaadne mini-Setomaa koos 12 nulgaga. Rännakul saab tegevusülesannete abil tuttavaks mõiste „piir“ erinevate tähendustega ja selgemaks ka Setomaa jaotumine nulkadesse. Mujal Eestis sellist määratlust ei tunta.

7. mail aitavad Kaitseliidu liikmed taastada II maailmasõja aegse kaitseliini ning sellel paiknenud vaateplatvormi. Teise maailmasõja jäljed on Saatse muuseumi ümbruses endiselt nähtavad.

Setomaa Muuseumid koondab enda alla neli Setomaa vallas asuvat muuseumimaja, kus tegeletakse seto kultuuri säilitamise ja tutvustamisega. Vanim neist on 1974. aastal tegutsemist alustanud Saatse muuseum, kus 13. mail 2022 avatakse uus piiriteemaline püsiekspositsioon. Setode traditsioonilise taluarhitektuuri ja talueluga 20. sajandi algul, saab tutvuda 1994. aastal loodud Värska Talumuuseumis. Obinitsa muuseum avati 1995. aastal ning see on pühendatud seto lauluemadele ning võimaldab põhjalikumalt tutvuda seto rahvarõivaste semiootikaga. Kõige uuem muuseumimajadest on 2020. aastal taastatud Värskas asuv Kindral Reegi maja, mis annab ülevaate Värskast kui olulisest sõjaväe väljaõppe baasist 1920-30ndatel ja kuurortpiirkonnast.

Konverentsi kava ja registreerumisinfo:http://www.setomuuseum.ee/sundmused/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles