Viimased kaheksa korda piirideülest igatsust

Copy
"Petserimaa igatsus"
"Petserimaa igatsus" Foto: Erakogu

Eelmisel suvel publiku ja teatriarvustajate südamed võitnud setokeelne “Petserimaa igatsus” kõneleb kaunis seto keeles piiridest, mis tegelikult pole kellelegi võõrad. Petserimaa kirjaniku Ilmar Vananurme näidend, mis kohandati Setomaa juurtega Urmas Lennuki poolt, jõudis lavalaudadele Helena Kesoneni lavastusena möödunud aasta 31. juulil. Eheda huumoriga vürtsitatud draama räägib nii inimesi füüsiliselt lahutavast kontrolljoonest kui ka vaimsetest piiridest, mis on paljuski meie endi seatud, ent tajume neid raudtaradena, millest ei saa üle ega ümber. Mida teha, kui süda aina kisub Petserimaa poole?

Oma keel ja meel on oluline! Lavastaja Helena Kesonen: "Käisin maikuus Rootsis Bibu noore vaataja teatri ülevaatefestivalil, kuhu olid kutsutud ka põlisrahvaste lavastused ja teatritegijad. Olin vapustatud, kui julgelt kasutatakse maakeelt ja pärimusteemasid laste- ja noortelavastustes. Sama julgelt kasutatakse ka füüsilist liikumiskeelt ja erinevaid digi- ja tehnilisi võimalusi. Hõi', seto, võro, mulgi, tarto ja kihnu vedosnikud, äkki on just nüüd viimane aeg sõnaraamatute koostamise kõrvalt pakkuda noorele vaatajale omakeelset teatrit, mis ühendaks juured kõvasti maasse!”

Sellel aastal on kogu maailm meie ümber natukene teistmoodi. “Ukraina sündmuste valguses on Petserimaad igatseda eriti valus. Majutasib hiljuti Ukraina ema koos kahe pojaga ja hoolimata oma viletsast vene keelest sain aru, et neid koledusi, mida ta enne Võrru jõudmist nägi, ei tahaks keegi elu sees kogeda. Mul on hea meel, et "Petserimaa igatsus" elustub selles vanas küünikeses veel üheks soojaks teatrisuveks." nendib Helena.

Inna Grünfeldt on möödunud aastal Virumaa Teatajas öelnud: “Lavastus “Petserimaa igatsus”, mida Taarka pärimusteater mängib Säpina küla heinaküünis, kõneleb amastusloo kaudu, kui valusalt jookseb kontrolljoon, mis lõikab Setomaa pooleks, läbi kohaliku rahva südame.”

Lavastus etendub Petserist 8 km kaugusel Säpina külas, Heina küünis. Viimased kaheksa etendust toimuvad 15., 16., 21., 22., 23., 28., 29., 30. juulil kell 19.00.Piletid Fientast.

Näitlejatena astuvad üles Siim Angerpikk, Jekaterina Moskalenko, Lauli Koppelmaa, Agur Seim. Lava ja kostüümid on kujundanud Triinu Pungits (Kuldnõel 2021) ning valguskunstnik on Enor Niinemägi (Tartu Üliõpilasteater). Lavastuses kõlab 2020. aasta muusiku tiitli pälvinud Mari Kalkuni autorilooming.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles