Reegi majas Värskas tähistatakse Eesti Vabariigi 105. aastapäeva 1930ndate hõngulise glamuurse peoõhtuga

Copy
Reegi maja Värskas
Reegi maja Värskas Foto: Einar Raudkepp

Käesoleval aastal tähistab Eesti Vabariik 105. sünnipäeva ning Setomaa Muuseumid korraldavad Kindral Reegi majas sel puhul 25. veebruaril 1930ndate stiilis peoõhtu, kust ei puudu svingmuusika, oksjon, lilleflirt, härradele kaardimängud ja relvade tutvustus ning daamidele buduaar

Kui Värskas Põhjalaager tegutses, peeti pidusid enamasti suvistes välitingimustes. Toredaid fotosid toonastest pidudest, kus lisaks sõdurpoistele peal ka kohalikud külanoored, on säilinud mitmeid. Siseruumides toimunud pidudest on vaid üksikuid pilte. Leidub siiski andmeid, et “Laagri kodus”, nagu tol ajal ohvitseride kasiinot nimetati, toimus nii riigivanema visiitide puhul pidulikke õhtusööke kui ka muul ajal pidusid ja isegi maskeraade. 2023. aasta 25. veebruaril taasluuakse Põhjalaagri asutaja kindral-leitnant Reegi majas 30ndate aastate õhustik. Saab end ajas tagasi kujutada noore Eesti Wabariigi aega, kus kleidid olid voogavad, aatelisus oluline ja oma riigi mundrit kanda auasi.

Mall Hadje, Setomaa Muuseumide programmijuht: “ Külalised on oodatud Põhjalaagri vägede juhataja juurde Eesti Vabariigi aastapäeva peole EW aegsetes paraadmundrites ning pidulikes ülikondades ja õhtukleitides. Peoperemehe kindral Nikolai Reegi rollis on Henrik Guthan - tuntud sõjaajaloo-entusiastina on ta seotud nii Sõjamuuseumi kui Front Line Eesti klubiga. Loomulikult rõkkab maja 1930ndate aastate stiilis muusikast ning on oodata suurepärast esinemist Anna Curly Swing Bandilt.”

Kindral Reegi maja on peo ajal kasutusel läbi kolme korruse ja elamusi leidub igal sammul. Lisaks tantsusaalile on avatud puhvet, kust saab tellida jooke ja suupisteid Euroopa viimase moe järgi, loomulikult 1930ndaid aastaid silmas pidades. Keldrikorrusel on plaanis härradele kaardimängud ja relvade tutvustus ning daamidele on teisel korrusel sisse seatud salong, kus saavad selgeks tolle aja peamised ilunipid. Toimub meeleolukas oksjon ning mängida saab 1930-40. aastatel tuntuks saanud lõbusat seltskonnamängu “Lilleflirt”. Loomulikult on üles seatud fotonurk, kus kõik peokülalised endast fotoülesvõtteid teha saavad. Peoõhtu pakub võimaluse osa saada elavast ajaloost ja tunnetada, milline võis olla toonane pidude õhustik.

Põhjalaager ehk täisnimetusega Eesti Kaitseväe Petseri Põhjalaager (II diviisi staap) rajati Värska alevikku, Õrsava järve kallastele 1926. aastal. See oli kaitseväe suvine väljaõppekeskus, kus harjutasid ratsaväelased ja suurtükiväelased üle Eesti. Kõik laagrihooned ehitasid sõdurid ise. Siin olid barakid sõduritele, aga ka hobusetallid, ohvitseride elumajad, söökla ja uhke kasiino ehk laagri kodu. Enamus hoonetest on praeguseks hävinenud, kuid need, mis alles, aitavad aimata kunagist hiilgust. Kindral Nikolai Reek (1890-1942) oli kahekordne Eesti Vabariigi sõjaminister, Põhjalaagri asutaja ning temast on järele jäänud hulk sõjateaduslikke kirjatöid.

1. juunil 2020 avati Värskas endise EW Kaitseväe Põhjalaagri 2. diviisi ülema majas ehk rahvapäraselt Reegi majas Värska Külastuskeskus – Reegi Maja, mille eesmärgiks on Värska piirkonna ainulaadse ajaloopärandi kõrval tutvustada ka siinseid loodusvarasid ning pakkuda 1930ndate stiilis kohvikumiljööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles