Seto meeste rõivad pannakse Tallinnas näitusele

Copy
Setomaal tunnustati 2017. aastal enim silma paistnuid
Setomaal tunnustati 2017. aastal enim silma paistnuid Foto: Tomi Saluveer

11.-30. aprillini on Tallinnas Eesti Käsitöö Maja Rahvakunstigaleriis avatud seto käsitöö näitus „Miihi mano“.

Näitus on inspireeritud vastvalminud seto rahvarõivaraamatust. Käesoleva näitusega tuuakse huvilisteni ülevaate tänapäeval valmistatud seto meeste rõivastest. Erinevate meistrite käsitööna on valminud uhked pidulikud rõivad ja sinna kõrvale ka töörõivaid. Loodetavasti pakub põnevust äsjalõppenud koolitusel valminud suur hulk käsitsi õmmeldud vanematüübilisi pükse – põrnakaatsu. Näitusel saab vaadata erinevaid vöid, sukki, kangaid ja aksessuaare.

Seto meeste rõivad on ajas muutunud vähe, sest juba 19.sajandi lõpus ja 20.saj.alguses mindi massiliselt üle linlikule riietusele. Muuseumikogude ja vanade fotode põhjal saab siiski tänapäeval kokku tervikpildi seto mehe rõivastest.

Seto mehe rõivastuse põhiosaks on hame (hamõh), püksid (kaatsad), hame peal kantav vöö (vüü). Ülerõivastena kanti pikk-kuube, milleks oli lühem ja kergem puulsärk ning külmemal ajal villane härmak. Talverõivaks oli lambanahkne kasukas, peakatteks karvase voodriga läki-läki, luntküpär.

Igapäevajalatsitena kasutati pastlaid, tööjalatsitena viiske ja päternaid. 19.sajandi teisel poolel hakati kandma värviliste säärekirjadega sukki – kapudaid. 19.sajandi lõpul hakati kandma ka säärsaapaid.

Näituse korraldab Seto Käsitüü Kogo. Näituse avamine 11. aprillil kell 14.00 (Pikk tänav 22, Tallinn).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles