Tallinnas etendus kaks setokeelset näidendit

Copy
Läbimäng etenduste eel
Läbimäng etenduste eel Foto: Piret Torm-Kriis

Volbriöö eelsel õhtul tuli kahe etendusega avalikkuse ette Tallinnas tegutsev seto keelne teater Veerna Vorkats (Tõeline Naljanina). Näha sai kogupereetendust "Siu saaja`" (Ussi pulmad) ning laulumängu "Hiir hüpäs ja kass karas" (Hiir hüppas ja kass kargas).

Esimese etenduse "Siu saaja`" teeb tähelepanuväärseks asjaolu, et seto muinasjutu ainetel lavastatud loos on juttu nõidumisest. Seega sai just nõidade öö eel aimu nõidumise osast seto kultuuris.

Teise etenduse "Hiir hüpäs ja kass karas" näol on tegemist laulumänguga, kus seto keelde tõlgiti mitmed üldtuntud laulu- ja tantsumängud ning publikul oli võimalik kaasa laulda, tantsida, mängida.

Setokeelsed etendused annavad võimaluse näitekunsti kaudu seto keelt elus hoida. Seda ennekõike etenduses osalejate jaoks, aga ka kõik vaatajad said võimaluse õppida juurde mõne enne kuulmata setokeelse sõna või väljendi.

Etendused on valminud näitetrupi liikmete koostöös. Teater sündis aasta tagasi. Esimesteks etendusteks olid raamatu „Jussikese seitse sõpra“ ainetel valminud kogupereetendus "Joorkakõsõ säidse sõpra" ja muusikaline näitemäng "Tandsotahvaja ni laululaaditaja".

Setokeelne teater Veerna Vorkats tegutseb Tallinnas Tantsu- ja kultuurikodus MODUS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles