Obinitsa muuseumis toimub parandamisentusiastide kokkutulek

Copy
Obinitsa muuseum
Obinitsa muuseum Foto: Toomas Tuul

19-20. augustil toimub Obinitsa muuseumis parandajate kokkutulek, sest taaskasutus ning keskkonnale võimalikult väikese jalajälje jätmine muutub aasta aastalt üha olulisemaks. Seda teemat kannab ka Setomaa Muuseumide selle suvine hooajanäitus „Olmeulm. Unõhusi jäänü’ elo.“

Moodne aeg on endaga kaasa toonud ostlemiskultuuri – kõike on poodidest saada ning tihtipeale tundub lihtsam üks ese teisega asendada, kui seda parandama hakata. Kas katkine asi on prügi või materjal ja uus võimalus? Selliste küsimuste üle arutletakse Obinitsas toimuval Parandajate kokkutulekul, kuhu on oodatud parandamist, kui eluviisi nautivaid või järjest kasvavat keskkonnaärevust parandamisega maandavaid inimesi.

Kokkutulek annab võimaluse tutvuda omavahel, kuulata, õppida ja jagada omi kogemusi ja mõtteid. Kahe päeva jooksul saab tutvuda mitmete erinevate parandamise tehnikatega, mida tutvustavad käsitööprofessionaalid ning täiendavad harivad keskkonnaalased loengud. Parandajate kokkutulek toimub Setomaa Muuseumide ja käsitsi õmblemist propageeriva ja Setomaal elava käsitöömeister Kairi Orava koostöös.

Obinitsa muuseumi külastusjuht Õie Sarv selgitab, kuidas sündis idee parandamishuvilised väikesesse Obinitsa külasse kokku kutsuda: „Talvisel ajal korraldasime Obinitsa muuseumis Eve Mahhovi juhendamisel Loovkampsiku kursuse, mis osutus väga populaarseks. Tegelesime külmal ja pimedal ajal vanadele kampsunitele uue elu andmisega ning loovuse turgutamisega. Selgus, et need teemad lähevad inimestele korda ning maailmas tooniandev raiskamiskultuur teeb muret. Samas oli juba ette valmistamisel hooajanäitus „Olmeulm. Unõhusi jäänü’ elo.“, mille olmeelu arengut kajastavad näituseosad leiab kõigist meie muuseumimajadest Värskas, Saatses ja Obinitsas. Kairi osales samuti meie talvistes töötubades ning keskkonda ja käsitööd puudutavatel teemadel võtab ta tihti sõna. Võib öelda, et Kairi teadmiste ja kontaktide pagas on kokkutuleku korraldamisel ja kava kokku panemisel olnud hindamatu.“

Parandajate kokkutuleku põhiprogrammis viivad töötubasid ja loenguid läbi Eve Mahhov, Tenno Teidearu, Maris Taul, Liisa Aavik, Kairi Orav, Ave Matsin, Anna-Maria Saar ning Marta Konovalov. Lisaprogrammi õpitubasid juhivad Margus Rebane ja Mari Kala. Esimese päeva, 19. juuli õhtul lauldakse ühiselt seto laule ja tantsitakse Õie, Maarja ja Jaan Sarve eestvõtmisel.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles