Setod ja setode sõbrad kogunevad juubelikuningriiki

Copy
Seto Kuningriigipäev Luhamaal
Seto Kuningriigipäev Luhamaal Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeval, 5. augustil kogunevad setod ja setode sõbrad aasta kõige tähtsamale kokkusaamisele, keskpäeval algab Rõsna külas XXX Seto Kuningriik.

Juubelikuningriigi tähistamiseks toimub Seto Kuningriigis sel aastal ka nii mõndagi erilisit.

“Seto Pank annab välja juubelimündi, tähistame Petseri laulupidu, valmib 30 aastat Seto Kuningriik sootskade näitus,” ütles Setomaa ülembsootska Anzelika Gomozova.

“Vaevalt julgesid esimese kuningriigi päeva korraldajad mõelda, et pannakse alus traditsioonile, mille tähtsust on seto kultuuri püsimisel raske üle hinnata. Tänaseks on Seto Kuningriigist saanud seto rahva vaimne ühendaja ja üks märksõnadest, mille järgi setosid teatakse. Ja seda selliste sümbolite kõrval nagu seto leelo, rahvariided või õigeusk,” ütles Setomaa ülembsootska Anzelika Gomozova.

“Eesmärk on ärgitada Setomaale tagasi tulema võimalikult palju seto juurtega inimesi. Kõik setod võiksid mõelda, mida nad saaksid teha selleks, et nende lapsed ütleksid, et on setod ja oskavad seto keelt. Uhkus oma juurte üle tuleb oma maast!,” lisas Gomozova.

Seto Kuningriigis kõlab seto hümn, marsib seto sõjavägi, maksab seto raha ning valitakse veini-, õlle-, hansa-, sõira-, leiva-, piruka- ja näputöömeistrid, pillimehed, tantsijad ja lauljad.

Nagu igas kuningriigis, on setodel oma kuningas: seto eepose nimikangelane Peko. Legendi järgi puhkab Peko Petseri liivakoopas seetõttu valitseb setosid tema nimel tema maapealne asemik Setomaa ülembsootska, kes valitakse Seto Kuningriigipäeval maailma kõige demokraatlikumal moel: meeliskandidaadi ette ritta võttes.

Seto Kuningriigi ajakava:

11.30 Palvus Rõsna tsässonas

12.00 Kuningriigipäeva avamine, tervitused

12.45 Tutvustatakse meistrite valimise korda

13.00 Söökide ja jookide maitsmine ja hindamine. Pillimehe võistlus. Naiste käsitöö võistlus

13.15 Õige seto keele rääkija (Peko lava)

14.00 Sõnolisõ võistlus. Kalamehe võistlus

14.45 Vägimehe võistlus

15.00 Naiste kargusõ ja meeste kasatski võistlus

15.45 Kooslaulmine. 100 aastat esimesest Petseri laulupeost

16.15 Ülemsootska kõne ja kiiora tagasiandmine

16.30 Tutvustatakse ülemsootska valimise korda ja kandidaate

17.00 Ülemsootska valimine

17.30 Kuninga meistrite tunnustamine

18.30 Sõjaväeparaad.

19.30 Kuningalaud ja kirmas ansambliga Kiiora.

Peko lava:

14.00–15.40 laulavad seto leelokoorid

Tsässona lava:

13.00–15.45 mängivad seto pillimehed

Pääsu Seto Kuningriiki tagab viisa, mille saab soetada kuningriiki sisenedes. Viisa maksab 11 seto krooni või 12 eurot, Soodusviisa maksab 5 seto krooni või 6 eurot, mille saavad soetada lapsed (alates 13 a.), üliõpilased ja pensionärid. Seto rahvarõivis inimesed pääsevad Seto Kuningriiki viisata. Parkimine kuningriigis on tasuta.

Esimest korda kogunesid setod Seto Kuningriiki 20. augustil 1994 Obinitsa kooli õuel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles