3. – 9. oktoobrini toimub seto kultuuri nädal

Copy
Seto leelokoor Verska naase’ on leelo üks autentsemaid esindajaid Eestis. Sel nädalal saab nende oskusi nautida Ungaris.
Seto leelokoor Verska naase’ on leelo üks autentsemaid esindajaid Eestis. Sel nädalal saab nende oskusi nautida Ungaris. Foto: www.ev100.ee

3. – 9. oktoobrini toimuval seto kultuuri nädal pööratakse suurt tähelepanu seto kultuurile ja kommetele. Korraldatakse seto kultuuriga seotud õpitube, kontserte, etendusi ja kokkusaamisi. Tavapärasest rohkem kantakse seto riideid ja kõneldakse seto keeles.

Erilist rõhku pannakse Seto kultuuri nädalale koolides, lasteaedades, raamatukogudes ja külamajades. Kõik huvilised saavad lahendada Setomaa teemalist viktoriini ja mängida bingot.

Tänavu on seto nädala raames planeeritud 19 avalikku sündmust, mis toimuvad lisaks Setomaale veel ka Tallinnas ja Viljandimaal. Külastada saab erinevaid näituseid, osaleda erinevatel sündmustel nagu seto mihklipäev Tallinnas Eesti Vabaõhumuuseumis, osaleda setokeelse Tähekese esitlusel, uudistada näitemängu Tallinnas Seto Laste Koolis, osaleda kultuuriklubi Setoluu sünnipäeval, eepose Peko ettelugemisel, lüüa kaasa ühises kudumisklubis, osaleda ratastel ülikooli aktsioonis mööda Setomaad, osaleda Viljandimaa setode kokkusaamisel ja palju muud.

Laupäeval, 7. oktoobril toimub Värska kultuurimajas Eesti põlitsidi kiili konvõrents, mida korraldavad Seto Instituut ja Tartu Maailmaülikool. Tartu Maailmaülikool on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammist.

Ülembsootska Evelin Leima kutsub kõiki üles seto kultuuri nädalal mõtlema oma juurtele.

“Kiä mi olõ? Kost mi tulõ? Minkperäst tuu tähtsä om ja miä mi vahtsõt tetä´ saa? Armsa seto´ ja Setomaa sõbra´, mõtlõmi õgaüts tuu pääle sjoo nädäli ja aasta ringi. Sis jääs seto rahvas püüsümä.”

Seto nädal võetakse kokku 9. oktoobril Obinitsa muuseumis, kus tähistatakse Setomaa sünnipäeva ja avalikul arutelul räägitakse Seto kuningriigi teemadel.

Kogu info seto kultuuri nädalast leiad Facebookist Seto Kultuuri nädala lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles