Kaarel Vaidla Setomaalt valiti Võru maakonna aasta isaks

Copy
Võru maakonna aasta isa Kaarel Vaidla Setomaalt koos perega
Võru maakonna aasta isa Kaarel Vaidla Setomaalt koos perega Foto: Võrumaa arenduskeskus

Võru Kultuurimajas Kannel toimunud isadepäeva kontsert-aktusel kuulutas Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots välja Võru maakonna aasta isa 2023, kelleks on Setomaa vallas elav kuue lapse isa Kaarel Vaidla

Kaarel on isa, kes on seadnud oma laste arendamise ja hoidmise enda esimeseks prioriteediks. Ta on isana väga pühendunud ja naudib iga pere ja lastega veedetud hetke. “Kui lapsed midagi vajavad või paluvad, on ta nende jaoks alati olemas ja näeb laste eest hoolitsemist võimalusena nendega aega veeta ja oma armastust näidata,” seisab konkursile esitatud taotluses.

Aktiivne kogukonna liige ja hinnatud spetsialist

Sarnaselt teistele Võru maakonna aasta isa tiitli pälvinutele on ka Kaarel oma kogukonnas väga aktiivne. Et pakkuda oma lastele parimat elukeskkonda kolis Kaarel koos perega elama Setomaale, Kolodavitsa külla, kus lapsed saavad veeta palju aega looduses. Nii on ta panustanud naabruses asuva Nedsaja kogukonna arengusse, kuhu kuulub palju noori peresid.

Sealjuures on kogukonnas juba kaks aastat toimunud isade-poegade matk ning sel sügisel esimest korda ka isade-tütarde matk, kus Kaarel on olnud nii aktiivne osaleja kui ka kaaskorraldaja.

Kuna pere on Kaarlile väga oluline ja ta soovib võimalikult palju aega ühiselt veeta, on ta valinud töökoha, kus saab töötada enamuse ajast kodukontoris. Ta on kõrgelt hinnatud protsessi arhitekt Wikimedia ülemaailmses võrgustikus, seda juba 10 aastat.

Kaarlit kirjeldatakse kui mitmekesist inimest, kel oskusi paljudest valdkondadest. Kaarel räägib vabalt kuues keeles ja on keelte huvi edasi andnud ka oma lastele. Tal on suur austus seto kultuuri vastu. Kaarel laulab seto meeste leelot ning mängib karmoškal ja viiulil seto tantsulugusid. Koos abikaasa Martaga on nad asutanud MTÜ Perering, mis korraldas Seto Folgil ning Lummo Kati leelolaagris lasteala tegevusi. Sel sügisel aitas ta vabatahtlikuna kaasa ka seto kultuuri nädalal kooliõpilastele õpitubade läbiviimisel.

Pikaajaline traditsioon

Aasta isa tiitlit on Võru maakonnas välja antud alates 2005. aastast. Eelmisel aastal pälvis tiitli kolme lapse isa Kalvi Kõva. Tänavu esitati Võru maakonna aasta isa aunimetusele kokku kaheksa kandidaati: Aadu Rästa (Võru vald), Indrek Võsu (Rõuge vald), Illar Kallari (Setomaa vald), Priit Kooser (Setomaa vald), Ahti Treier (Võru vald), Kalju Mihhail Aganits (Võru vald), Taivo Tuusis (Rõuge vald), Kaarel Vaidla (Setomaa vald). Kõiki konkurssile esitatud isasid tunnustati tänukirjaga.

Tänasel isadepäeval tuletab Tiit Toots meelde, et november on ka meeste tervise kuu: “Mehed ja isad peaksid oma tervisele tähelepanu pöörama ja selle eest hoolt kandma pidevalt, nii enda kui ka oma laste heaolu nimel.” Samuti julgustas ta lõppeva võru keele nädala puhul isasid andma oma lastele edasi nii võro ja seto kultuuri kui ka oma pere pärimust.

Võru Kandles toimunud isadepäeva kontsert-aktusel esinesid Võru naiskoor Kannel, naiskoori ansambel Sinilill, juhendajad Helga Ilves ja Erja Arop; Sõlekese lasteaia laululapsed, juhendaja Helga Ilves; Võru Muusikakooli Akordionite ansambel, juhendaja Heli Raitar; vahetekste lugesid Võru Kesklinna Kooli õpilased Oliver ja Silver Keel ning kitarril Hillar Surva ja Arved Asuküll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles