6 kogukonda Setomaal ootavad pühapäeval maaselitsa tähistama

Copy
Täidetud pliinid Inara Vanavalgõ kohvitarõs
Täidetud pliinid Inara Vanavalgõ kohvitarõs Foto: MTÜ Seto Küük

Pühapäeval, 17. märtsil kella 11-16ni saab Setomaal tähistada maaselitsa ehk vastlaid Setomaa moodi. Kuus omanäolist kogukonda - Lüübnitsas, Mikitamäel, Värskas, Saaboldas, Uusvadal ja Obinitsas - ootavad külalisi, et nendega koos vanade traditsioonide kohaselt lõbutseda ja pidupäeva toite süüa enne suure, seitsmenädalase paastu algust.

Maaselitsa nädalat nimetatakse ka võinädalaks, sest suure paastu ootuses oli sel nädalal liha tarbimine juba keelatud, kuid piimatooted, sh või, olid veel lubatud. Seepärast seostub maaselitsa tähistamine ka suuresti pannkookide küpsetamisega, sest paastu ajal tuleb neist loobuda.

MTÜ Seto Küük juhatuse liige ja Inara Vanavalgõ Kohvitarõ perenaine Inara Luigas meenutab oma lapsepõlves maaselitsa tähistamist Mikitamäe kandis: “Terve nädala jooksul käisid naised üksteisel külas, kõik olid lõbusas tujus, lauldi, söödi ja joodi. Pühapäeval tuldi jälle kokku ja küpsetati piine, kelgutati ja sõideti reega. Terve tare oli siis head ahjusuu ees küpsetatud pliinide lõhna täis. Hommikul käidi ka kirikus ja peale seda paluti teine teiselt andeks kõigi, ka tahtmatult tehtud eksimuste eest. Siis võis paast alata.”

Tänasel päeval enam kõigis majapidamistest suurt ahju, mille esisel pliine küpsetada pole, kuid pannkookide tegemise komme on endine, selgitas MTÜ Seto Küük tegevjuht Liis Kogerman. Maaselitsa kommetest huvitatutel tasub kindlasti käia pühapäeval mitmes kohas uudistamas, sest igas külas on veidi erinevad võinädala traditsioonid ja mälestused. Kindel on, et üle Setomaa saab kuulda nii seto leelot kui pillimängu, võetakse eest rahvalikke mänge ja jõukatsumisi, räägitakse vanadest kommetest ja tutvustatakse oma küla tegemisi. Lisaks kogukondadele on avatud ja pakuvad maaselitsa toite söögikohad Taarka Tarõ Obinitsas, Seto Tsäimaja Värskas, kodurestoran Maagõkõnõ Saaboldas ja Inara Vanavalgõ Kohvitarõ Mikitamäel.

Rohkem infot leiab Seto Küük kodulehelt ja Seto Küük Facebooki lehelt.

Sündmuse Maaselits Setomaal korraldamine toimub projekti Seto Küük ja Seto kostipäiv raames ja on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluvast Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles