Seto III Tantsupidu “Kad ́ah kavvõkõsõ’” toob tantsumurule 41 pärimustantsu läbi 600 tantsija

Toimetaja: Annela Laaneots
Copy
Seto tantsupidu
Seto tantsupidu Foto: Einar Raudkepp

Juba 29. juunil 2024 toimub Setomaal kolmas Seto Tantsupidu pealkirjaga “Kad ́ah kavvõkõsõ’”, mis tõlkes tähendab "Vaata kus kaugekesed". See eriline sündmus toob kokku Setomaa kogukonna ja kultuurihuvilised üle kogu Eesti ning kaugemaltki, et ühiselt tähistada seto pärimustantsude rikkalikku kultuuri. Üritus toimub muusika- ja matkafestivali Seto Folk "Aita kanda" raames.

Seto Tantsupidu on pühendatud seto kultuuri säilitamisele ja edendamisele. Setod on soome-ugri rahvas, kellel on rikkalikud traditsioonid ja ainulaadne kultuur. Tantsupidu on üks viis, kuidas hoida elus rahvakombeid ja tavasid.

Tantsupeo pealavastaja on Piret Torm-Kriis. Tema juhtimisel tuuakse lavale unustamatud etteasted, mis peegeldavad seto pärimustantsude ilu ja elujõudu.Päeva jooksul astub üles rohkelt tantsijaid, esitades ainult traditsioonilisi seto pärimustantse, mida tantsiti eri aegade külapidudel – kirmastel ja simmanitel. Suure külapeo tantsude saatemuusikat mängivad pillimehed, tantsupeo muusikajuht on Evelin Leima.

Peol osalevad ka külalised Kihnust, Mulgimaalt, Võrumaalt ja Lätist, tuues kaasa oma piirkondade rikkalikud tantsutraditsioonid. Seto Tantsupidu toimub Seto Folgi teisel päeval ja pakub võimalust leida sõprade pärimustantsudes, riietuses ja peokombestikus, aga ka keeles, nii sarnasusi kui erinevusi.

Kuigi tegemist on pärimuspeoga, ei saa tähelepanuta jätta hetkeolukorda maailmas ja Setomaa läheduses. Elame ja tantsime ju täna, siin ja praegu. Hoides pärimust, peame kohanduma tänase eluga. Seetõttu on III Seto Tantsupeole kaasatud ka Kaitseliidu noored - Noored Kotkad ja Kodutütred.

Seto III Tantsupidu “Kad ́ah kavvõkõsõ’” ei ole pelgalt meelelahutuslik sündmus, vaid ka oluline kultuuriline ja sotsiaalne kogemus. See toob kokku erinevad põlvkonnad ja aitab tugevdada seto identiteeti ning kogukonnatunnet. Samuti pakub see võimalust tutvustada seto kultuuri laiemale publikule, aidates kaasa selle säilimisele ja väärtustamisele.

Setod on oma kodumaalt laiali pillutud kõikjale üle Eesti. Seto tantsupidu on üks neist sündmustest, mis toob seto rahva kokku. Kolmandat korda. Tantsides.

Kutsume kõiki osa saama sellest unustamatust sündmusest, et üheskoos tähistada seto kultuuri rikkust ja ilu. Tulge 29. juunil 2024 Värska lauluväljakule ja saage osa Seto III Tantsupeost “Kad ́ah kavvõkõsõ’” ning Seto Folk “Aita kanda” rikkalikust programmist läbi kahe päeva!

Seto tantsupidu on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist

Tagasi üles