Seitsmekordse Seto Kuningriigi sõnolise Minna Hainsoo laulud said raamatuks

Copy
Minna Hainsoo ja ta laulude raamat "Minna laulud"
Minna Hainsoo ja ta laulude raamat "Minna laulud" Foto: Jane Vabarna

Seitsmekordse Seto Kuningriigi sõnolise Minna Hainsoo lauludest ilmus raamat „Minna laulud“. Lisaks sajale Minna loodud lauludele on raamatus ka ta luuletused ja mälestused leelokoori Helmise ajast ning lisatud osade laulude viisid.

„Kui ma ei oleks leelokoori läinud, oleksid olemata need ilusad peod ja sõidud. Ma ei oleks saanud igale poole ja oleksin olnud hingelt palju vaesem,“ ütleb Minna Hainsoo.

Laulud on raamatus teemade kaupa: võidulaulud, lauluga läbi elu, naljalaulud, õnnitluslaulud, tänamise ja kiitmise laulud, mälestuslaulud.

„Mis viga kirjutada, kui Minna oli kõik need aastad päevikut pidanud. Kus käidi, millal käidi, kes koori juurde tuli,“ ütles raamatu toimetaja Ene Hainsoo. „Mõned faktid tuli küll üle kontrollida, aga pildid olid ka olemas ja mõni telefonikõne sõbrale aitas edasi liikuda.“

Osade raamatus olevate laulude juures on ka Minna poolt sisse lauldud viisid. „Kõige paremad kriitikud on ikka noorema põlvkonna esindajad. Minu lapsed sirvisid ja küsisid: „Laulude raamat küll, aga kuidas inimesed teavad, kuidas neid laule laulma peab?“, selgitab Hainsoo viiside jõudmist raamatu juurde.

„Tuletasin meelde Vocaroo programmi, mis võimaldab QR- koodi ja netiaadressi abil helisalvestust säilitada. Minna laulis neljakümnele laulule juurde viisijupikese. Valiku laulude osas tegi Minna ise,“ lisas Ene Hainsoo.

Praeguse aja üheks Setomaa parimaks sõnoliseks peetav Minna Hainsoo on sündinud 12.jaanuaril 1947 Pluitsa külas Mäe vallas ja elanud kodukandis kogu oma elu. Mikitamäe leelokooris Helmine on Minna laulnud 1990.aastast, ta on leelokoori Helmine sõnoline ja laule teinud 30 aastat. Minna on kolme lapse ema, kümne lapselapse vanaema ja kolmeteistkümne lapselapselapse vanavanaema.

Käesoleva aastal tähistas Mikitamäe leelokoor Helmine 35.aastapäeva.

Raamatu on välja andnud kirjastus Seto Kiri, väljaandja on SA Setu Kultuuri Fond, autor Minna Hainsoo, projektijuht Evelin Leima, kujundaja Evelin Urm, toimetaja Ene Hainsoo, keeletoimetaja Silvi Palm.

Tagasi üles