Uusvada kultuurikülas Setomaal avati Katariin Mudisti ja Maria Elise Remme püsiskulptuurid “Kolm Pekot”

Copy
Kolm Pekot avamine Uusvadas
Kolm Pekot avamine Uusvadas Foto: Triin Siimer

15. juulil avatud “Kolm Pekot” on interaktiivsed skulptuurid, mis tõmbavad teose keskmesse kohaliku Setomaa kultuuri pärimuse.

Skulptuurid võrdkujutavad Uusvada kolme ludimäge, kolme külaosa: alaotsa, mõisaotsa ja vooljaotsa ning nende kohtumispunkti teede ristmikul, mida on aastasadu kasutatud pühade aegu kogukonna kohtumispaigana. Interaktiivsed skulptuurid “Kolm Pekot” kutsuvad (koos)looma vahetut kontakti setode pärimuse ja kohaliku kultuuriga, pakkudes võimaluse igal ühel keraamilisi vorme keerutades luua päris oma Peko.

Peko on setode viljakusjumalus, keda seostatakse kogukonna vilja- ja karjaõnnega. Pekot kujutatakse inimese sarnasena, kuid lülilise kehaga ning ilma jäsemeteta. Peko asub maise ja teispoolsuse piiril, luues sellega silda meie ning siitilmast lahkunud inimeste ja maailmade vahel. Maria ja Katariini Peko(de)l on säilinud Pekole omased kolm lüli, kuid skulptuuride vorm on abstraheeritud.

Skulptuuride savist modelleerimine on autorite jaoks olnud väga tähendusrikas protsess ning Pekost on saanud neile aja jooksul kontseptsioon, Jumal, tegelane, materjal ja keel. Peko on justkui animeeritud/hingestatud läbi keraamilise materjali, keele(süsteemi) ja füüsilise kokkupuute. Skulptuurid asuvad aadressil Teelahkme, Uusvada küla, 65349.

“Kolm Pekot” on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Tagasi üles