Sel nädalavahetusel leidub Setomaal kohvikuid igale maitsele!

Copy
Seto kostipäiv
Seto kostipäiv Foto: Terje Atonen

Juba sel nädalavahetusel, 10-11. august, toimub Seto Kostipäiv ehk Setomaa kohvikutepäevad. Kahe päeva jooksul saab Seto Külävüü turismimarsruudil Lüübnitsast Luhamaani avastada 27. erinevat kohvikut. Esmakordselt osalevad Seto Kostipäival külaliskohvikuga ka head naabrid Lätimaalt Alūksnest.

Tänavune Seto Kostipäiv kuulub Tartu 2024 põhiprogrammi ning on osa Lõuna-Eesti Kogukonnaprogrammist. Osalevate kohvikute poolest on tänavune aasta rekordiline: laupäeval, 10. augustil on avatud kella 11-20ni tervelt 27 erinevat kohta ning pühapäeval, 11. augustil jääb avatuks 11 kohvikut kella 11-15ni. Ürituse koordinaator ja MTÜ Seto Küük eestvedaja Liis Kogerman innustab külalisi tulema kahepäevasele maitserännakule Setomaale: “Erinevaid kohti on tänavu tõesti palju ja seega usun, et iga külastaja leiab oma lemmiku. Kes eelistab suuremat melu, kes rahulikumat looduskaunist kohta, keda köidab ehe seto kultuur, kes tahaks lastele taluloomi näidata ja mõnes õpitoas osaleda, kellele kodused maitsed või moodsamad suunad toidukultuuris - igale ühele leidub midagi, mis just tema eelistustele vastab. Saab tantsida, laulda, teatrit vaadata ning loomulikult ootame põnevusega, millist kultuurielamust meie Läti külalised Luhamaa külamajas pakuvad.”

Luhamaa nulgas on laupäeval, 10. augustil avatud lausa kolm uut kohta - kaks kohalikku talu ning lätlaste külaliskohvik “Piiriveere Üleaedsed“, kus kultuuririkkuse aasta puhul saab tutvuda Läti traditsiooniliste roogadega. Līva Buliņa, kohviku üks eestvedajatest Alūksne turismiinfokeskusest: “Meil on suur rõõm osaleda seekord Setomaa kohvikutepäeval. Pakume Lätimaale omaseid maitseid ning suurem osa meie toorainest tuleb Alūksne kandi kohalikelt talunikelt. Lisaks korraldame oma kohvikus erinevaid mänge ning pakume ka muusikalist meelelahutust.”

Igal aastal valivad kohvikute eestvedajad ühe teema, millele rohkem tähelepanu pööratakse. Sel aastal on fookuses porgand, et propageerida tervislikku toitumist ning aiaviljakasvatust nii koduaedades kui põldudel. Iga kohviku menüüst või letilt võib leida midagi, kus seda tervisele kasulikku juurikat on kasutatud – nii soolastes kui magusates toitudes. Seto Kostipäiva üks eesmärk on ka rõhutada kohaliku tooraine olulisust ja anda võimalus lähipiirkonna toidukasvatajatele oma kauba pakkumiseks.

Erinevaid tegevusi, muusikalisi etteasteid ja õpitubasid on mitmel pool. Ürituse lisainfo ja kohvikutes pakutavaga saab tutvuda Seto Küük veebilehel. Info on veebis olemas ka inglise keeles. Iga kohviku tutvustuse juures on kaardilink, mis võimaldab Google Maps või Wase kaardirakenduse abil valida sõidujuhised kohvikutesse jõudmiseks. Info leiab ka Seto Küük ja Seto Kostipäiv Facebook'i lehelt. 

 „Seto Kostipäivä aastaring“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist ja seda toetab Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm. Üritust rahastavad veel PRIA Leader meede, Setomaa programm ja MTÜ Seto Küük.

Seto Kostipäiv toimub 12. korda ning seda korraldab MTÜ Seto Küük. Kostipäeva põhipäeval, laupäeval 10. augustil, saab kõiki kohvikuid külastada kell 11.00-20.00. Pühapäeval ehk järelpeopäeval kell 11.00-15.00 on avatud 11 kohvikut. Kohvik ObiNizza Üülokaal on laupäeval avatud kuni keskööni.

Tagasi üles