Seto lauluemale Miku Odele avati mälestuskivi

Copy
Seto lauluema Miku Ode mälestuskivi avamine
Seto lauluema Miku Ode mälestuskivi avamine Foto: Rein Järvelill

18. augustil 2024 kogunesid Helbi küla elanikud ja külalised austama seto lauluema Miku Odet, kellele avati tema 100. surma-aastapäeva eel mälestuskivi.

Tseremoonia toimus Miku Ode endise elukoha lähedal Helbi külas, kus ta suure osa oma elust veetis.

Miku Ode, kodanikunimega Jevdokia Kanniste,  oli tuntud seto lauluema, kelle pärandit mäletatakse ja hinnatakse tänaseni. Tema laulud, mis on Jakob Hurda ja teiste kogujate kaudu jäädvustatud, on aidanud säilitada seto kultuuri ja keelt.

Mälestuskivi püstitamine tähistab Miku Ode panust seto kultuuri ning tema mälestust hoitakse nüüd väärikalt edasi. Mälestuskivi püstitamise taga seisab vastloodud MTÜ Helbi Külaselts, mis loodi 1. juulil 2024. Külaseltsi asutajad Helena Linnamäe ja Helen Rives on võtnud eesmärgiks Helbi küla elujõu säilitamise ja arendamise pöörates erilist tähelepanu küla majanduslikule ja kultuurilisele arengule. Miku Ode mälestuskivi püstitamine oli külaseltsi esimene suurprojekt, mis viidi edukalt ellu vaid kuu aega pärast seltsi ametlikku loomist.

Avamistseremoonial pühitseti mälestuskivi ja peeti südamlikke kõnesid, milles meenutati Miku Ode elu ja panust seto kultuuri. Leelonaised, kes on Miku Ode pärandi kandjad, esitasid traditsioonilisi seto laule. Mälestuskivi avamine on sümboolne žest, mis ühendab külaelanikke ja kinnitab nende sidet seto kultuuripärandiga.

Külaselts tänab kõiki, kes olid osa sellest olulisest sündmusest ning panustasid lauluema mälestuse säilitamisse. Helbi Külaselts jätkab oma tegevust küla elu arendamisel ning ootab uusi liikmeid, kes tunnevad end seotud Helbi külaga ja soovivad kaasa aidata selle kultuuripärandi hoidmisel.

Tagasi üles