Soome-Ugri Loojate V etnofuturismikonverentsi II juuniseminar „Looja teeb teatrit, muusikat ja kino“

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evar Riitsaar ja Kauksi Ülle Obinitsa näitusemaja avamisel
Evar Riitsaar ja Kauksi Ülle Obinitsa näitusemaja avamisel Foto: Kalli Kalde

Soome-Ugri Loojate V etnofuturismikonverentsi II juuniseminar „Looja teeb teatrit, muusikat ja kino“ toimub 26.juunist 1.juulini 2015.

Juuniseminar toimub Obinitsas Galerii Hal´as Kunn ja Kunstizaal Obinitsas juures, samuti Seto Folki lavadel  Värskas.

II Etnofuturismiseminar toimub mõttelises koostöös Seto Folgiga ja kõigi Obinitsaga seotud teatrirakkudega, ideeks loovisikute ja külakogukonna üksteist rikastav koostöö.

Juuniseminarile on oodatud etnofuturismi klassikud, praktikud, nende õpilased ja uued huvilised.

Etnofuturismi mõiste ja filosoofia võtsid Tartus 1989 aastal tarvitusele Eesti Kostabi Seltsi asutajad, luulerühmituse Hirohall liikmed Karl Martin Sinijärv, Kauksi Ülle ja Kivisildnik.

Etnofuturism on filosoofia ja loomemeetod mis rajab kaasaegset loomingut pärimuskultuuri lättest rüübates.

Kunstiteadlane Heie Treieri sõnutsi on tegemist eesti omafilosoofiaga mis muutus 90ndatel rahvusvaheliseks.

Soome professor Kari Sallamaa on nimetanud seda filosoofiat seni ainsaks,  mis võib aidata edasi kesta hõimurahvaste pärimuskultuuril.

Esimene rahvusvaheline etnofuturismiseminar toimus 1994. aastal Tartus, väljasõidupäevaga Obinitsa. Sellest ajast on Obinitsa olnud aktiivne osaleja hõimuliikumises, on tehtud igakülgset koostööd, eriti udmurdi, erza, komi, mari , karjala ja soome kogukondadega.

1914 kogus Obinitsas rahvapärimust soome folklorist Armas Otto Väisanen. Sellest ajast alanud ja 1989 aastal uuesti alustatud sidemed Tuglase Seltsiga on au sees.

Peakorraldajad on Evar Riitsaar ja Kauksi Ülle. Sündmust toetavad: Hõimurahvaste Programm, Eesti Kultuurkapital, Setomaa Kultuuriprogramm. Etnofuturismi konvrents toimub soome-ugri kultuuripealinn 2015 – Setomaa, Obinitsa programmis.

Konverentsi kava leiab www.obinitsa.net

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles