Juuni alguses toimub soome-ugri filmifestival

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri filmifestival 2016
Soome-ugri filmifestival 2016 Foto: FUFF

8.-11. juunil 2016 saab Tsiistre linamuuseumi külakinos vaadata soome-ugri filme. Festivali avafilm on Veiko Õunpuu „Roukli” ja lõpufilm ungari režissööri Virag Zomboracz'i mängufilm „Afterlife”. Kokku linastub FUFFil ligikaudu 60 filmi.

Festivali programm jaguneb kaheks: võistlusprogrammis osalevad soome-ugri omariikluseta väikerahvaste filmid ja programmi teises osas jõuavad ekraanile suuremate soome-ugri rahvaste – eesti, soome ja ungari – mängu-, eksperimentaal- ja dokumentaalfilmid.

FUFFi korraldajad peavad jätkuvalt oluliseks festivali harivat rolli. Kolmel päeval saavad osalejad soome-ugri väikerahvaste filmikunsti edendamisele suunatud stsenaristika töötubades edasi arendada oma filmiideed, toimub ka töötuba noortele. Töötubasid juhendavad režissöör-stsenarist Dániel Erdélyi Ungarist, kirjanik-stsenarist Mart Kivastik ja EKA õppejõud Liis Nimik Eestist.

Festivalil osalevad filmide 25 eri rahvusest autorid ja vabatahtlikud – marid kaugelt Baškiiriast ning prantslased ja hollandlased Euroopast.

„Festival toimub kolmandat aastat ja sel aastal võistlusprogrammi kokku pannes oli näha, et soome-urgi väikerahvaste filme, mida näidata, on üha vähem. Põhjuseks on oma filmitööstuse puudmine ning filmitegijad on amatöörid, kellel ei ole piisavalt vahendeid ja toetust," ütles festivali kunstiline juht Edina Csüllög. "Mõned aastad tagasi festivali kavandades soovisime pöörata tähelepanu soome-ugri väikerahvaste mängufilmide tegijatele, aga kahjuks on sel aastal võistlemas ainult üks mängufilm. Ülejäänud filmid on eksperimentaal- ja dokumentaalfilmid.”

Festivali ajal saab näha valikut fotokonkursile „Soome-ugri maailm täna” saadetud fotodest, uudistada soome kunstniku Milla Koivisto videoinstallatsiooni ja vaadata liivi päritolu Läti nukukunstniku Edmunds Rosenfeldi etendust „Liivi viimane kuningas”.

Neljapäeval, 9. juunil teeb elavat muusikat ansambel Väliharf ja laupäeval, 11. juunil ansambel Lepaseree.

Festivali patroon on soome-ugri kultuuri hoidja kirjanik Kauksi Ülle.

Festivali 10 eurone pass tagab sissepääsu kõikidele filmilinastustele ja kontsertidele. Võru maakonna noortele on sissepääs tasuta.

Festivali korraldavad soome-ugri filmifond SUFF, Prastuli Selts ja Nisi Masa Estonia.

Festivali toetavad Hõimurahvaste Programm, Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Ungari Instituut Eestis, Ungari Suursaatkond Soomes. Festivali partnerid: Fenno-Ugria Asutus, tõlkebüroo A&A Lingua, Mediawave, Katapult Film, Plank Film, Alasti Kino, Nopri Talu, Tsiistre teemaja, Rõngu Pagar, Piusa Savikoda, Pullijärve Holiday Village, Suhka Turismitalu, Budampex, Jaagumäe Kaubandus OÜ ja Jungent Estonia OÜ.

Lisa: www.fuff.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles